Valkenberg  |  NijmegenDiscipline:    Architectuur, Interieur
      
Typologie:    Zorg
      
Jaar:    2012
      
Team:    Gerrit Goudkuil, Twan Verheijen en Jeroen van Veen, Mahir Dundar, Mathé Veenendaal, Peter Gros en Albert Nass
      
Opdrachtgever:    Pro Persona

Kliniek De Valkenberg is onderdeel van het masterplan Herontwikkeling GGz locatie Nijmeegsebaan.

De Valkenberg is een 4-laags gebouw voor 33 cliënten ouderenpsychiatrie. Met het oog op toekomstige veranderingen binnen de geestelijke gezondheidszorg is de kliniek vrij indeelbaar ontworpen. De ouderen wonen per verdieping in groepen van 11 cliënten met een eigen kamer met sanitair en per groep een gezamenlijke huiskamer met keuken.
De nieuwe gebouwen op het GGz terrein kenmerken zich door een informele en zachte zijde aan de boomweide, waar wandelpaden de verschillende gebouwen ontsluiten en een formele en zakelijke zijde aan de ontsluitingsroute voor gemotoriseerd verkeer. Ook de Valkenberg heeft een informele en uitnodigende uitstraling aan de boomweide. Aan deze zijde bevinden zich per laag de woonkamer met keuken en multifunctionele ruimte. De woonkamers zijn voorzien van grote glaspuien om op deze manier veel daglicht binnen te laten en een intense zichtrelatie met de boomweide te creëren. Aan de zachte zijde bevindt zich eveneens de hoofdentree die zich manifesteert door een subtiele vervorming van de gevel, ingeleid door een hellingbaan. Een tweede entree bevindt zich aan de formele zijde van het gebouw waar zich de facilitaire ruimtes bevinden met in het souterrain de fietsenstalling en installatieruimtes. De individuele cliëntenkamers liggen aan de lange zijde van het gebouw met aan de westzijde per verdieping een in het volume opgenomen buitenruimte.
De zachte gevel is opgebouwd uit verdiepingshoge verticale planken fijn bezaagd Platohout. Bij de entree en de buitenruimtes is het hout glad geschaafd. De formele gevel is opgebouwd uit betonelementen verlijmd in een streng patroon.
 < terug naar het overzicht