orthopsychiatrie  |  EindhovenDiscipline:    Architectuur
      
Typologie:    Zorg
      
Jaar:    2008
      
Team:    Bastiaan Buurman, Ad Bogerman, Jan Klok, Ronald Berendsen, Gerrit Goudkuil, Rick Heideveld, Arend van Maanen, Toine Schiks, Mathé Veenendaal
      
Opdrachtgever:    GGz Eindhoven en de Kempen

Het gebouw voor 24 plaatsen orthopsychiatrie is onderdeel van het masterplan ‘Uitbreiding Forensische cluster GGz Eindhoven en de Kempen’ op het terrein de Grote Beek in Eindhoven. Het gebouw huisvest drie groepen van acht PIJ-ers (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) in de leeftijdscategorie van 16-23 jaar. Twee groepen zijn gesitueerd op de begane grond en één op de verdieping. Op de verdieping liggen ook de kantoor- en gespreksruimten ten behoeve van de behandelaars. Aan de achterzijde van het gebouw, tussen groep 1 en 2, is de separeerunit gesitueerd en aan de voorzijde op de begane grond een fitnessruimte.
 
Elke groep is onderverdeeld in twee clusters van vier patiëntenkamers. Bij groep 1 zijn dit 2x4 slaapkamers. Bij de andere twee groepen is er voor een differentiatie gekozen in de kamergrootte. Groep 2 en 3 hebben een cluster van 4 slaapkamers (+1 rustkamer) en een cluster van 4 zit-/slaapkamers. Elke cluster heeft een eigen gemeenschappelijke ruimte welke is te overzien vanuit één verpleegpost op de groep. De zit-/slaapkamers op de beganegrond zijn bedoeld voor groepsongeschikte patiënten, op de verdieping zijn deze bedoeld voor resocialisatie, de uitstroomgroep.
 
Het gebouw is gepositioneerd in een bosrijke omgeving welke is vertaald in een verticale gevelindeling van baksteen waartussen verdiepingshoge glasvlakken. De verschillende functies gelegen in het gebouw zijn in de gevel tot uitdrukking gebracht door een verschil in indeling en materialisering. Het hoofdvolume heeft een zwaar, gesloten en anoniem karakter. De zit-/slaapkamers hebben daartegenover een open en lichte uitstraling uitgevoerd in een verzinkt stalen gevelbekleding. Het geheel wordt bijeen gehouden door een alles omvattend stalen frame. Dit stalen frame vormt tegelijkertijd de begrenzing van de groepsgebonden buitenruimte.
 


< terug naar het overzicht