Activiteitencentrum  |  NijmegenDiscipline:    Architectuur
      
Typologie:    Zorg
      
Jaar:    2005
      
Team:    Ytzen Tamminga, Bastiaan Buurman, Albert Nass, Vincent Zevenhuizen, Toine Schiks en Michiel Akkersdijk
      
Opdrachtgever:    Pompestichting

De Pompestichting is een tbs-kliniek in Nijmegen. Binnen het door Buro SBH opgestelde masterplan is het activiteitencentrum van de kliniek ontworpen met een diversiteit van activiteiten zoals een montage / assemblageruimte, een open inloopcentrum, onderwijsruimten voor o.a. computeronderwijs, een bibliotheek / mediatheek met een open leercentrum, een audio-visuele studio, een sportzaal, vaklokalen voor hout en metaal, een distributiecentrum voor de kliniek en kantoren. 

In nauw overleg met de opdrachtgever zijn de veiligheidseisen niet vertaald in afgesloten ruimten, maar is gekozen voor een ruimtelijk open en flexibel casco met meerdere niveaus. Dit concept moet de tbs-cliënten verleiden om activiteiten te ondernemen en om zichzelf te scholen, terwijl het voor de begeleiders een goed te overzien gebouw is. Met deze open en informele opzet draagt het gebouw bij aan het therapieproces van de cliënten.
 
Door de hoofddraagconstructie van gebogen spanten zijn de ruimten vrij indeelbaar. Het ontwerp is een boeiend samenspel tussen de beslotenheid van een tbs-kliniek en het zoeken naar een open, licht en ruimtelijk gebouw. Een hoog geperforeerde gemetselde muur geeft het centrum een rugdekking naar de buitenwereld. In de kromming van de muur nestelt het gebouw zich, waarbij het zich opent naar het groene binnenterrein met lichte gevels met veel glas.
 
< terug naar het overzicht