Eben Haëzer  |  Amsterdam



Discipline:    Architectuur, Interieur
      
Typologie:    Zorg, Renovatie
      
Jaar:    2018
      
Team:    Caro van Dijk, Arjan Haaima, Ytzen Tamminga, Hana Púčeková en Maaike Wichern
      
Opdrachtgever:    Cordaan

Het voormalige verzorgingshuis Eben Haezer van Cordaan is getransformeerd naar een aantal verschillende nieuwe bestemmingen. Een deel van het gebouw, met eigen woonentree, is bestemd voor kleinschalige woongroepen met intensieve zorg. Deze groepen zijn bedoeld voor mensen met dementie, of somatische problematiek. Bewoners wonen in een eigen studio appartement, en hebben daarnaast de beschikking over verschillende huiskamers en zithoekjes. Op de begane grond is een gemeenschappelijke tuin met hobbykas en veilige omheining, die per lift bereikbaar is voor alle bewoners.
In de plint nabij het winkelcentrum zijn voorzieningen voor de buurt en een buurtrestaurant. De nieuwe entree keert zich hier naar het winkelcentrum en is open en eigentijds.
In het bouwdeel hierboven heeft een bijzonder nieuw zorgconcept zijn plek gevonden: de Wijkkliniek. Dit is een samenwerking tussen het AMC en Cordaan, waarbij ouderen de zorg van het ziekenhuis krijgen in hun eigen buurt, dichtbij hun eigen netwerk. Er is extra aandacht voor zelfredzaamheid om snel weer naar huis te kunnen.
Het belangrijkste in deze opgave was het bereiken van een kleinschalig gevoel in een vrij groot gebouw. Identiteit en oriëntatie waren hierin belangrijke middelen. Het ontwerp doet recht aan de belevingswereld van de bewoners en is precies afgestemd op hun behoeften. Met een be- perkt budget was het toch mogelijk om binnen deze grote transformatie oog te houden voor het specifieke en individuele.
 





















< terug naar het overzicht