Enka-campus Techniek & ICT  |  Arnhem



Discipline:    Architectuur
      
Typologie:    Onderwijs & sport
      
Jaar:    2021
      
Team:    Oostwest i.s.m. Ector Hoogstad Architecten - Twan Verheijen, Menno Kopinga en Vincent Zevenhuizen
      
Opdrachtgever:    ROC RijnIJssel

Oostwest tekende in samenwerking met Ector Hoogstad Architecten het ontwerp van TechPlaza, de nieuwe huisvesting voor Techniek & ICT van het ROC RijnIJssel in Arnhem. Voor dit nieuwe onderwijsgebouw werd het voormalige laboratorium (C1) van Akzo Nobel getransformeerd en uitgebreid tot een stoer gebouw dat techniek ademt.

In het gebouw  op de EnkaCampus wordt onderwijs gegeven in installatie- en elektrotechniek, metaal, bouwkunde, laboratoriumtechniek, ICT en  mobiliteit(auto en fiets).  en herbergt een gemêleerd programma van praktijkruimtes, werkplaatsen, laboratoria, theorielokalen en verscheidene ruimtes waar in projectgroepen kan worden samenwerkt.
Leidend in het ontwerp was het bestaande laboratoriumgebouw (C1)  wat  naadloos is geïntegreerd  in de nieuwe huisvesting. Door de oorspronkelijke gevels te behouden bepaalde dit gebouw architectonische uitgangspunten voor de nieuwbouw.. Er is bewust niet gekozen voor tegenstelling in vormentaal of materialisatie om zo één samenhangende compositie te realiseren van bestaand en nieuw.

De opdeling van C1 in volumes met eigen afmetingen, indeling en materialisatie – voor plint, verdiepingen en installatieopbouw - is doorgezet in de nieuwe volumes, waar net als bij C1 de hoofdfunctie bepalend is voor de verschijningsvorm. De nieuwe volumes zijn daarnaast altijd aan minstens één zijde uitgelijnd met een ander volume. Daarnaast is cohesie gecreëerd door een samenhangend materialenpalet met een technische uitstraling.
Ook in het interieur is gekozen voor eenduidige materialen en kleuren. Zo geldt voor het hele gebouw: vloeren in grijstinten, betonnen en stalen constructies, witte wanden met glasopeningen en metalen installaties in het zicht. De centrale verbinder “de wokkel” is als contrast in hout uitgevoerd. . De gevelmaterialen lopen in de hal door naar binnen waardoor de individuele volumes herkenbaar blijven en  de verbinding met de campus wordt versterkt door de buitenruimte visueel en gevoelsmatig het atrium in te trekken.

Het centrale hart van het gebouw is de wokkel-tribunetrap die ver verschillende onderwijsclusters verbindt  en uitnodigt tot bewegen, ontmoeten en kennisuitwisseling. Door het gebruik van diagonale zichtlijnen en vides kun je vanuit meerdere standpunten zien waar anderen mee bezig zijn. Het vele daglicht, de natuurlijke materialisatie en de grote ruimtelijke afwisseling van hoge en lage ruimtes maken het tot een fijn schoolgebouw waarin het goed verblijven is.
 




















< terug naar het overzicht