Vakschool Wageningen  |  WageningenDiscipline:    Architectuur
      
Typologie:    Onderwijs & sport
      
Jaar:    2019
      
Team:    Ytzen Tamminga, Vincent Zevenhuizen, Maaike Wichern, Henk Dellemann en Michiel Levels
      
Opdrachtgever:    ROC RijnIJssel

Vakschool Wageningen is een MBO opleiding voor bakkerij, horeca, toerisme en facilitaire diensten. De opleiding runt ook het hotel "De Nieuw Wereld", waar betalende gasten overnachten. Het bestaande, in 1998 gebouwde onderwijspand aan de Marijkeweg in Wageningen is naar ontwerp van Oostwest gerenoveerd en met ca. 2.900 m² uitgebreid.

Het hele gebouw is onderwijs, praktijk- en theorielokalen, een diversiteit aan werkplekken, maar vooral een realistische praktijkruimte met gasten van buiten. Bezoekers kunnen bij binnenkomst terecht bij studenten van facilitair of het hotel. Je kunt een broodje kopen in de konditorei of een kop soep nuttigen in de plaza. Hotelgasten kunnen in het restaurant ontbijten, maar ’s avonds ook van een uitgebreid diner genieten. Onder begeleiding van vakdocenten wordt alles door studenten zelf gemaakt, geserveerd en georganiseerd. Het gebouw is hier als een goed zittende jas omheen ontworpen.

Om het bestaande en nieuwe gebouw tot één geheel te maken ligt in het verlengde van de entree een brede hoofdroute waaraan de  publieksfuncties liggen. Brede trappen en vides verbinden de afdelingen op de verschillende verdiepingen met elkaar. Zo is de school opgedeeld in domeinen die ruimtelijk met elkaar zijn verbonden.


< terug naar het overzicht