Zon & Schild  |  Amersfoort



Discipline:    Architectuur, Interieur
      
Typologie:    Zorg
      
Jaar:    2024
      
Team:    Twan Verheijen, Maaike Wichern, Menno Kopinga en Vincent Zevenhuizen
      
Opdrachtgever:    GGz Centraal

GGz Centraal biedt specialistische hulp aan mensen met psychische problemen. Op de locatie Zon en Schild in Amersfoort wordt deze zorg al meer dan 90 jaar wordt verleend wat in de loop van de decennia heeft geresulteerd een in omvangrijk complex van karakteristieke gebouwen gelegen in een groene, bosrijke omgeving.
Het landgoed Zon en Schild wordt komende jaren herontwikkeld naar het stedenbouwkundig ontwerp van Vollmer en Partners, waarin het zorgpark wordt geconcentreerd aan de westelijke zijde
van het terrein waar naast GGz Centraal ook ruimte zal zijn voor andere zorgpartijen.
In het westelijke deel worden in eerste instantie 2 nieuwe gebouwen gerealiseerd en wordt het gebouw Hebron herontwikkeld.
Oostwest ontwerpt één van de nieuwbouwprojecten, de kliniek voor ouderenpsychiatrie waar klinische behandeling zal worden geboden aan 48 bewoners die intensieve psychiatrische en vaak ook lichamelijke zorg nodig hebben. Het gaat daarbij om ouderen met bijvoorbeeld
een chronische depressie, schizofrenie, gedragsstoornissen of persoonlijkheidsstoornissen. De ouderen wonen over het algemeen langdurig, vaak de rest van hun leven in de kliniek.

De kliniek is ontworpen binnen de randvoorwaarden van het door Vollmer en Partners en de gemeente Amersfoort opgestelde beeldkwaliteitsplan en ligt direct aan de centrale parkloper die de belangrijkste gebouwen van het zorgpark met elkaar verbindt. De haakvorm zorgt voor een beschutte tuin aan de zuidzijde. In de oksel van de haak liggen de gemeenschappelijke voorzieningen zoals de huiskamers aan de gemeenschappelijke tuin of op de verdieping aan ruime terassen en hangende tuinen. De kamers van de bewoners bevinden zich in de beide vleugels. Elke bewonerskamer heeft een venster met een erker die een veilig en beschutte plek biedt om te zitten of als vitrine voor persoonlijke spullen.


 


















< terug naar het overzicht