Thuis aan de Welle  |  Deventer



Discipline:    Architectuur
      
Typologie:    Wonen, Herontwikkeling
      
Jaar:    2021
      
Team:    Ytzen Tamminga, Menno Kopinga, Arjan Veltmaat, Marcel de Jongh, Martijn Kaandorp, Vincent Zevenhuizen
      
Opdrachtgever:    Ontwikkelcombinatie IJsselzicht BV

Aan de rand van de binnenstad van Deventer, met uitzicht over de IJssel, heeft Oostwest het project ‘Thuis aan de Welle’ ontworpen. Het is een transformatie van het voormalige kantoor van ingenieursbureau Witteveen&Bos naar 29 unieke appartementen.
Het kantoorgebouw was samengesteld uit eind 19e eeuwse villa’s en herenhuizen en een moderner kantoorgebouw uit 1986. Al die bouwdelen zijn samengeklonterd tot één complex en vele malen verbouwd en uitgebreid. Ruimtelijk en technisch is het een complexe opgave met veel niveauverschillen, bouwstijlen en bouwtechnieken.
Voor de transformatie is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het bestaande gebouw. De villa’s en herenhuizen zijn van monumentale kwaliteit en worden in ere hersteld. Om de 8 woningen over 5 bouwlagen in de villa’s aan de van Twickelostraat per lift bereikbaar te maken en het straatbeeld te verbeteren wordt het oude verbindingsstuk geheel vernieuwd met nieuwe trappen, een lift en terrassen. De gevel is hier terughoudend vorm gegeven om de monumenten aan weerszijden goed tot hun recht te laten komen. De herenhuizen aan de Noordenbergsingel worden opgedeeld in appartementen waarbij zowel binnen als buiten zoveel mogelijk de monumentale onderdelen worden gehandhaafd en verbeterd.
Het kantoordeel uit 1986 wordt ingrijpender aangepakt. De constructie wordt gehandhaafd, maar de gevels en daken worden geheel vernieuwd.  Om de 4 bouwlagen beter aan te laten sluiten bij de indeling van de herenhuizen krijgt de beletage eigen entrees en zijn de kozijnen van de begane grond en 1e verdieping samengevoegd. De gevels en daken worden afgewerkt met Argeton geprofileerde keramische elementen. De grootste ingreep is het slopen van een deel van “de brug” om zo een doorkijk en meer licht en lucht in het binnenterrein te krijgen. Het parkeersouterrain wordt geheel overdekt en voorzien van een fraaie binnentuin.
Bij de planvorming is veel aandacht besteed aan wooncomfort en duurzaamheid. Zo worden gevels en daken geïsoleerd en krijgen de bestaande kozijnen isolerend glas. Door deze maatregelen wordt tevens voldaan aan de hoge eisen voor geluidsisolatie. De meeste appartementen worden voorzien warmtepompen en alle woningen krijgen een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Bij de uitwerking wordt veel aandacht  besteed aan het zorgvuldige integreren van al deze maatregelen. Het toevoegen van veel groen met waterbuffering maakt het project natuurinclusief.
Met deze complexe transformatie worden 29 bijzondere appartementen aan het woningbestand toegevoegd. Het doorzicht naar het binnenterrein, de collectieve binnentuin en een markante architectuur zorgen er voor dat dit project een mooie aanwinst is voor de Deventer binnenstad.












< terug naar het overzicht