Rafaelschool Utrecht  |  UtrechtDiscipline:    Architectuur
      
Typologie:    Onderwijs & sport
      
Jaar:    2021
      
Team:    Oostwest i.s.m. GSG architecten, Ytzen Tamminga, Vincent Zevenhuizen, Maaike Wichern
      
Opdrachtgever:    PCOU Willibrord

In samenwerking met GSG architecten heeft Oostwest het ontwerp gemaakt voor Rafael, een school voor speciaal onderwijs. Op de oude schoollocatie is een nieuw schoolgebouw ontworpen die onderdak biedt aan de onder- en bovenbouw, welke nu op verschillende locaties zijn gehuisvest.
In nauw overleg met de gemeente zijn de stedenbouwkundige randvoorwaarden met rooilijnen, hoogten, buitenruimten en routes voor schoolbusjes vastgesteld. Dit resulteert in een gebouw van 2 bouwlagen met 2 gymzalen op de verdieping die als aparte volumes zijn vormgegeven. De gevels zijn van metselwerk met grote ramen. Voor de gymzalen zijn de gevels voorzien van een speciale beplating met daarin Rafael, het logo van de school, verwerkt. Dit geeft het gebouw een lichte en heel herkenbare uitstraling.
Het concept van het gebouw is samen met schoolmedewerkers vorm gegeven. Het volume is opgedeeld in 4 kleinschalige eenheden met 5 lokalen met gemeenschappelijk voorzieningen. Centraal in het gebouw ligt de centrale hal over 2 verdiepingen en een grote tribunetrap voor weekvieringen, voorstellingen e.d.. Naast de school zijn ook buitenschoolse- en dagopvang in het gebouw gehuisvest. Rondom de school ligt een groen schoolplein die, evenals de school, is opgedeeld in kleinere eenheden voor specifieke groepen.
 < terug naar het overzicht