Fortuna Verde  |  VlaardingenDiscipline:    Architectuur
      
Typologie:    Studies & selecties, Zorg
      
Jaar:    2018
      
Team:    Caro van Dijk, Arjan Haaima, Roos Koch en Twan Verheijen
      
Opdrachtgever:    Zonnehuisgroep Vlaardingen

Fortuna Verde is een bijzonder en vernieuwend concept waarbij de grenzen van de traditionele verpleegzorg voor mensen met dementie worden opgezocht en onderzocht. Dementiezorg en (gewoon) wonen (voor gezinnen) wordt gemixt in een groene ecologische omgeving.
Mensen met dementie zijn gebaat bij positieve prikkels, maar reguliere verpleeghuizen plaatsen zichzelf vaak in een isolement waardoor deze prikkels ‘kunstmatig’ worden toevoegd. Het ontwerp voorziet in de echte prikkels in de echte wereld door het verpleeghuis te plaatsen en te mixen in een nieuw te ontwikkelen woonbuurt.  De groene parkomgeving waarborgt zonder hekken de veiligheid van zowel de dementerende bewoners als de kinderen uit de buurt die er buiten kunnen spelen en hun schooltuin onderhouden.

Mensen met dementie leven weer echt in een woonbuurt, en profiteren van positieve prikkels als spelende kinderen en het mooie parklandschap. De gebouwen zijn kleinschalig en flexibel te gebruiken, voor zware zorg, maar ook eenvoudig om te bouwen naar appartementen. Gezinnen wonen er in het groen aan een parklandschap, met de voeten in het gras.
< terug naar het overzicht